Споменик Краљу Петру у Сремској Митровици биће свечано откривен у недељу 20 септембра ове године. Тако је на недавно одржаном састанку одлучио Одбор за његово подизање, уз сва ограничења која са собом доноси могуће увођење оштријих мера у циљу сузбијања вируса. Иницијатори и чланови Одбора чиниће све како би се овај план остварио, тим пре што је недавно и ЊКВ Престолонаследник Александар Карађорђевић потврдио да ће тог дана бити у Сремској Митровици.

У церемонији откривања споменика Краљу Петру Првом, према замисли Одбора, биће укључени: град Сремска Митровица, Српска Православна Црква, Војска Србије, многе установе културе као и Удружење Краљевина Србија те Удружење „Културни клуб Црњански“.

Отуда, састанку су присуствовали и припадници Војске Србије, сремскомитровачког Гарнизона који су чланове Одбора и иницијаторе упознали са процедуром који је потребно испоштовати да би се сви елементи церемоније на време сложили.

Како је у званичном саопштењу истакао Престолонаследник Александар, од самог почетка своје владавине, Њ.В. Краљ Петар Први суочио се са озбиљним препрекама. Земља је била растрзана унутрашњом политичком борбом, а Аустро-Угарска, испрва наклоњена новом српском Краљу, постала је убрзо отворени непријатељ Србије, нарочито после кризе изазване анексијом Босне и Херцеговине 1908. године.

– Први балкански рат против Турске 1912. године, и Други – против Бугарске 1913. – окончани су тријумфом српске војске под врховном командом Њ.В. Краља Петра Првог, и ослобађањем Рашке области, Косова, Метохије и Македоније, и њиховим припајањем Србији. Услед сталних и тешких напора у Балканским ратовима, здравствено стање мог прадеде, Њ.В. Краља Петра Првог се погоршало, и он је 24. јуна 1914. пренео краљевска овлашћења на мог деду, свог сина Престолонаследника Александра. Месец дана касније, Аустро-Угарска је објавила рат Србији, чиме је започет Први светски рат. После величанствених победа на Церу и Колубари 1914. године, након уласка Немачке и Бугарске у рат 1915. српска војска била је принуђена на повлачење и напуштање земље. Албанска голгота оставила је великог трага на здравље остарелог Краља. Он је ипак доживео да дочека коначну победу и ослобођење Србије, и стварање нове државе настале уједињењем Срба, Хрвата и Словенаца. Због својих заслуга у Балканским ратовима и у Првом светском рату у српском народу остао је запамћен као Краљ Петар Први Ослободилац, наводи Престолонаследник Александар.

Акција „Петрових 800“ која је прекинута појавом вируса Корона још увек траје и за израду постамента потребно је 1000 евра, па Одбор још једном моли Митровчане и друге поштоваоце Краља Петра Првог да узму учешћа у овој акцији и тиме постану део прегнућа којим се после отово стотину година ставља тачка на акцију коју су одмах по окончању Великог рата покренули митровачки ветерани-добровољци који су као војници Краља Петра почев од 1912. до 1918. године ратовали за српско ослобођење и уједињење од Старе Србије и Македоније, па све до Кајмакчалана.

Наведени датум прихваћен је отуда што је 21. септембар дан када је Петар Карађорђевић и званично крунисан.

Иницијатори и Одбор позивају све да узму учешћа у овој акцији која за циљ има поклањање Митровици споменика највољенијем српском савременом Краљу.

Захвалнице за досадашње дародавце су у највећој мери послате. Један део дародаваца потврдио је да их је добио, једном делу су уручене на руке, оне који ће их ускоро добити молимо да се јаве ако су у могућности, а исто важи и за оне којима ће тек бити послате. Сећања ради, Одбор је донео одлуку да се Захвалнице додељују дародавцима сукцесивно, до краја акције.

Живео Краљ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *