Одбор за подизање споменика Краљу Петру у Сремској Митровици позива Вас да у недељу, деветог јуна са почетком у 20 часова присуствујете промоцији најновије књиге аутора Милана Богојевића: „Краљ Александар Први Карађорђевић – Жртва завере“. Промоција ће бити одржана у Библиотеци, а поред аутора, говориће новинари Михајло Меденица и Марко Јеремић, као и историчар Немања Девић.

Књига „Краљ Александар Први Карађорђевић – жртва завере“  је проширено издање књиге „Атентат 1934“, која се бави атентатом на краља Александра  Карађорђевића у Марсеју.
За разлику од „Атентата 1934.“ ова књига је ослобођена стручне безбедносне терминологије и дефиниција, написана је питким стилом тако да је лако пријемчива широј читалачкој публици. Књига прати живот Александра Првог Карађорђевић од његовог рођења на Цетињу до смрти у Марсеју.

Аутор нас на интересантан начин води нас кроз свет шпијунаже, полицијске агентуре, тероризма и дипломатских сплетки у време Краљевине Југославије. Опис мреже шпијуна усташке организације и југословенских шпијуна који покушавају да сачувају Југославију од унутрашњих и спољашњих непријатеља чини књигу крајње напетом и пуном неочекиваних обрта које само живот може да испише. Сваки податак изнет у књизи поткерепљен је доказима, тако да је ова књига задржала жанр историјско-документарне књиге.

Пропусти француске полиције која је олако схватила упозорења југословенске службе безбедности однели су две жртве: југословенског краља и француског министра Бартуа. Богојевић до танчина открива и демистификује све тајне које француска безбедност скрива годинама.
Новина је и знатно већи број фотографија које сада доследно прате сваки део књиге и додатно олакшавају читање.

Нема сумње да је писац Милан Богојевић великим трудом и залагањем коначно демистификовао у потпуности убиство краља Александра у Марсеју и ставио тачку на разне митове и легенде које су годинама пласиране јавности.

Новац од продаје књига биће уступљен Организационом одбору, а у сврху постављања споменика Краљу Петру. Цена књиге биће 500 динара. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *