Пише: Б. Јовичић

Данас је изгледа веома интересантно коме и где подићи споменик. Ко је заслужнији, ко је патриота, а ко издајник актуелна су питања којима се данас бави јавност. А заборавља се да Србима баш нешто дуго споменици и не трају. Дизани су многи споменици да би после неког времена „здушно“ били порушени. Та судбина задесила је многа вајарска дела широм Србије. Један споменик био је и у Иригу. И трајао је целих петнаестак година.

Наиме, патриотски настројени Ирижани 1930. године су у центру свог надалеко чувеног и лепог парка (који је одлуком среске власти порушен да би се ту направила амбуланта и породилиште (!!??)) подигли споменик краљу Петру Карађорђевићу Ослободиоцу. Споменик је израдио Милорад Јовановић, вајар из Сремске Митровице.

Иначе, Ириг је у Великом рату ослобођен само 58 дана од пробоја Солунског фронта 13. новембра 1918. када је у Ириг свечано ушао Девети пешадијски пук српске војске. Поносили су се Ирижани овим спомеником који је био главни мотив за прављење фотографија за сећање. Када је убијен краљ Александра И Карађорђевић у марсељском атентату, Ирижани на доњи део споменика постављају плочу са његовим ликом.

24. септембра 1935. године одржана је у Иригу велика свечаност. Спомен плочу краљу Александру на споменику краљу Петру открио је изасланик Његовог Величанства Краља пуковник Бранковић, из Новог Сада, а православно и католичко свештенство извршило је освећење споменика.

Присутнима су се обратили Гавра Казимировић, у име месног одбора, Божа Ђурђевић, председник Општине и свештеник Живојин Јанковић, као и Светислав Поповић, бивши министар и старешина соколског друштва у Иригу и др Никола Шијак, адвокат.

У склопу ове свечаности обележена је и тридесетогодишњица иришког Сокола (основан 1905.).
Након завршетка Другог светског рата нова „револуционарна“ власт пише нову историју поништавајући све што је имало везе са краљевском државом. Тако се и у Иригу руши овај споменик (старији Ирижани кажу да су бисту краља Петра касније виђали бачену у подрумима Задруге…), а петнаестак година касније, руши се и прелепи иришки парк.

Данас, како се прича, у плану је реконструкција постојећег парка, а у њему ће бити постављен и један споменик. Коме и колико ће трајати остаје да се види.

Б. Јовичић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *