Јуче је у митровачкој библиотеци, а у организацији Одбора за подизање споменика Краљу Петру одржана прва у низу планираних трибина на тему „Краљ Петар у свом и нашем времену“. О најомиљенијем српском владару савремене епохе говорио је историчар, професор Београдског Универзитетеа др Чедомир Антић.

Као својеврсни биограф Краља Петра, др Антић је присутне упознао са свим најважнијим моментима из живота Краља Петра и династије Карађорђевић, а на крају предавања и сам је дао новчани прилог за подизање споменика чиме је постао један од „Петрових 800 јунака“ на чему му је Одбор неизмерно захвалан.

Сећања ради, између два светска рата у Сремској Митровици постојали су планови за подизање споменика Краљу Петру и Краљу Александру. И онда су, пре готово стотину година прикупљани новчани прилози, при чему је уместо споменика Краљу Петру саграђена Митровачка гимназија, док је избијање Другог светског рата омело планове за изграду споменика Краљу-Мученику. Тада су у Сремској Митровици, између остлаих, говорили истакнути научни делатници попут Ивана Ђаје и Владимира Ђоровића, тако да гостовање др Чедомира Антића представља само наставак једне акције која траје читав век и чије је, сматрамо, време да се приведе крају.

Приликом обраћања, др Антић је похвалио нашу иницијативу и истакао да јој већи значај даје чињеница да су је покренули грађани, те да се новац прикупља управо од грађана. Краљ Петар, рекао је др Антић, остао је упознат у историји и народној свести као народни краљ, па је и ред да му споменик дигне  народ.

У склопу предавања било је речи и о часопису „Идентитет“, којег је публика солидно прихватила.

Након предавања грађани су постављали питања, имали прилику да размене мисли са др Антићем, договорено је и гостовање у Бијељини, а прикупљена су и додатна средства неопходна за реализацију пројекта.

Акција се наставља и даље. Сви који желе новац могу да уплате на видљиви рачун у Комерцијалној банци, или да га дају „на руке“. Митровчани и Сремци могу нас контактирати преко овог сајта, наше странице „Петрових 800“ на Фејсбуку, или лично и то: Стево Лапчевић, Драган Божић, Предраг Меденица, јереј Миљан Лапчевић.

Како је наш циљ обнављање интересовања за Краља Петра, у наредном периоду Митровчани и Сремци могу очекивати још предавања на којима ће говорити истакнути историчари, писци, глумци, сви они који су део свог опуса поклонили Краљу Петру.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *