Oве суботе, 20. априла са почетком у 19 часова у митровачкој Библиотеци биће одржана трибина „Краљ Петар у свом и нашем времену“. Говорник ће бити професор доктор Чедомир Антић који ће, говорећи о омиљеном српском модерном Краљу указати на везе које са Карађорђевићима има Срем, подсетити на процес уједињења и нагласити значај који за српску националну удеју имају Срем и Сремци. Биће то прва у низу трибина које у склопу акције „Петрових 800“ планирамо да организујемо. Након др Чедомира Антића пред Митровчанима би се могли наћи и други српски интелектуалци.

Чедомир Антић подржао нашу акцију

Како нам је саопштио др Антић, идеја о подизању споменика Краљу Петру је вредна сваке пажње и зато се радо, без двоумљења одазвао на наш апел. Професор Антић ће обићи и споменик на Легету.

Иначе, акција прикупљања новчаних средстава за споменик Краљу Петру у пуном је јеку. Сви који желе да одуже дуг јунацима Великог рата и ослободиоцима Срема од Аустро-Угарске укључују се сваким даном све више. Уплаћује се новац, донације се дају на руке, а све је више и оних који уз то учествују и у лепљењу плаката.

Међу онима који су стали уз нас је и публициста Милан Богојевић, добро познат по својим радовима о Милунки Савић и Краљу Александру Карађорђевићу. Осим тога што ће бити наш гост у Сремској Митровици, Богојевић је истакао да ће и део прихода од продаје своје нове књиге, такође посвећене Краљу Александру усмерити ка нашој акцији, за шта смо му више него захвални!

Нашу акцију поджала је и екипа око часопиа „Идентитет“. Како се ради о листу који се бави политичким, културним и историјским темама посматраним из традиционалистичког угла, то га овом приликом још једном препоручујемо Вашој пажњи!

 

У име Удружења „Краљевина Србија“, чији чланови су такође почели са уплатама на рачун удружења „Културни клуб Црњански“, Предраг Меденица, први човек војвођанског одбора, недавно је јавно позвао чланове „Краљевине Србије“ да постану део „Петрових јунака“.

Током разговора са Меденицом, сетили смо се веза које Срем и Инђија имају са Домом Карађорђевића, са Петром Првим, а Меденица је сетио и на чињеницу да је његова Инђија још 1991. године подигла споменик Краљу Петру.

  • Да будем до краја прецизан, ми смо споменик обновили, пошто је он у Парку Краљице Марије стајао све до доласка комуниста на власт, када су га скинули, везали за неки вагон и тако „отерали“ из Инђије. Постављањем бисте на постојећи постамент, који није уклоњен, ми смо почектком деведесетих, вратили Краља Петра у Инђију, или да будем прецизнији, ми смо се сами вратили Краљу, што мислим да је добро да се уради и у Сремској Митровици. Због тога, Удружење „Краљевина Србија“ подржава ову акцију и ми ћемо чинити све што је до нас да је унапреидмо и помогнемо да се потребан новац што пре сакупи, рекао је Меденица.

Рецимо на крају још и то да ће у скорије време у понуди бити и мајице „Петрових 800“ које ћемо израдити у сарадњи са нашом браћом из „Културног клуба Црњански“ и бренда „Устанак“. Мајице ће бити одличног квалитета и доступне свима који буду желели да их набаве.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *