Митровица, 10. новембра – На врло свечан начин, прослављена је у граду 20- годишњица уласка српске војске у Митровицу и Срем. Још уочи дана прославе концентрирала је пред „Српским Домом“ војна музика 17. пеш. пука из Винковаца. На вече је музика свирала у сали. У недељу у 10 часова пре подне одржано је свечано благодарење у православној цркви, у коме је учествовао цео официрски кор на челу са командантом г. Војиславом Марковићем, представници власти и корпорација те многобројно грађанство. У 11 часова била је свечана Академија у дворани Српског дома а навече велика забава у истој дворани.

Владимир Ћоровић

Пошто је отпевана химна одржао је врло успело предавање проф београдског универзитета г. Др Владимир Ћоровић о теми „Срем и наше народно ослобођење“. У том предавању говорник је истакао важност Сремаца и Срема у свим потхватима наших вођа за народно ослобођење, почем од Првог устанка па до краја 1918. године. Говорник је био бурно поздрављен. Концертни део програма извели су на опште задовољство Српско црквено певачко друштво и Српско занатлијско певачко друштво „Стражилово“. На крају изведена је ритмичка вежба чланова овдашњег Соколског друштва, коју је увежбао г. А. Пинтар. Примећен је леп број чланица Кола српских сестара у народним ношњама. После програма била је игранка. Краљевим колом отворен је плес.

 

Рума 10 новембра – Град Рума прославила је 20 годишњицу уласка српске војске на ретко свечан начин. На станици су дочекани бригадни генерал, а тада мајор г. Љубомир Максимовић и г. Станислав Краков, новинар, а тада поручник који је пре 20 година на челу Петог пешадиског пука Краља Милана први ушли у Руму. Председник општине г. Никола Вукадиновић претставио је госте претставницима установа у општини. Увече је била бакљада која је са музиком прошла кроз град и дошла пред општину, где се налазила почасна рибина. Означењу тога дана говорио је претседник општине Г. Никола Вукадиновић. За време свечаности ваздухом су летеле сјајне ракете које су разноврсним светлом и прекрасним бојама изазивали дивљење и одушевљење присутних. Увече стигао је један одред петог пешадијског пука Краља Милана из Ваљева са музиком.

 

Сутрадан, претседник општине г. Вукадиновић на свечаној седници градског већа поздравио је генерала г. Љубомира Максимовића и г. Станислава Кракова те им предао дипломе почасних граана наглашвајући да су они први почасни грађани Руме. Генерал г. Максимовић се захвалио а затим је почела вечаност откривања спомен-плоче. Стигао је и министар просвете г. Димитрије Магарашевић. После освећења чета је испалила почасни плотун, а генерал г. Максимовић одржао је војницима говор. Затим су на гробљима одржани помени ратницима. Говорили су гг. Др. Душан Петровић, претседник удружења резервних официра и Др. Видим Либиш, лекар. Над горобовима су прелетали авиони пилотске школе, а пилот г. Котарац је из авиона бацио венац цвећа. Око пола 12 у биоскопу Вашаш, свечану академију отворио је председник општине. Хорови српског певачког друштва и гимназије отпевали су државну химну, а затим је генерал г. Љубомир Максимовић одржао врло успело предавање.

Станислав Краков

У Српском дому одржан је банкет. Ту је пало више здравица, а међу осталима Њ. В. Краљу наздравио је г. Др. Петар Јовић, адвокат, а министру г. Магарашевићу претседник општине г. Вукадиновић. Увече је одржана свечана академија, коју је отворио директор гимназије г. Михајло Милинковић. У програму академије учествовали су хорови српског певачког друштва, гимназије, соколи, Паулус квинтет и сестре и браћа Ненадовић. После академије одржана је игранка. Предавање г. Кракова који је изнео историјат уласка српске војске у Руму било је топло поздрављено. Игранку су отворили краљевим колом генерал г. Михајловић, г. Краков и претседник општине г. Вукадиновић са госпођама др. Војислава Јањића, пуковника Матејића и Кракова.
Државне и приватне зграде биле су искићене државним заставама.

  1. новембаер 1938

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *