Митровица, 21. априла – Одбору за подизање споменика Краљу Александру у Ср. Митровици стигли су ови прилози: Од учитеља и учитељица основних школа у Митровици као прилог за месец април 105 Дин, те од господина г. Дамјана Вурдеље, општ. благ. из Кузмина, који је међу сељацима сакупио 1.020 Дин.

Срем, информативни недељни лист, 21. април 1938.

Чалманци за споменик Краљу Ујединитељу

Предавање проф. г. дра Ивана Ђаје

Чалма, 5. маја – Никада још у Чалми није било тако живо као ове недеље. Било је то право народно славље. Чалма, то наше најкултурније село, доказало је у недељу да потпуно схвата програм „Одбора за прославу 20-годишњице уласка српске војске у Срем и подизање споменика Краљу Ујединитељу у Митровици.

Иван Ђаја

Пре подне била је свечана литургија, којој су присуствовала и гг. Др Иван Ђаја универзитетски професор из Београда као изасланик Коларчевог универзитета из Београда г. Бранко Томић, народни посланик, срески начелник г. Војислав Гајић, командант Сремско митровачког војног округа, пук. г. Војислав Марковић, срески школски надзорник, г. Димитрије Рашић и други уважени гости из града и околине. На хору је врло складно певало Занатлијско певачко друштво „Стражилово“ из Срем. Митровице, под равнањем свог хоровође г. Богдана Лалошевића, управитеља мушке основне школе у Срем. Митровици. После литургије је нар. посланик г. Томић, у пратњи г. дра Николе Поповића, упр. болнице у Митровици и банског већника г. Богдана Несторовића, одржало успели састанак са својим партијским пријатељима.

После подне одржана је народна забава, на којој је „Стражилово“ отпевало неколико врло успелих песама, које су од публике врло лепо и са одушевљењем примљене. Затим је г. Др Иван Ђаја одржао једно врло успело популарно предавање о значају и раду Коларчевог народног универзитета у Београду, и обећао у име народног универзитета свесрдну помоћ. Затим су школска деца извела неколико тачака, које су такође врло лепо примљене. После приредбе настало је народно славље са игранком.

Срем, информативни недељни лист шести мај 1938.

За споменик Краљу Александру ради се врло живо

Митровица, 30. јуна – Одбор за подизање споменика Краљу Мученику развио је врло живу акцију на прикупљању прилога. Одзив из града, а нарочито из села је за сваку похвалу. За непуна три месеца прикупено је до сада 30 хиљада динара. Овакав одзив становништва даје нам наду да ће наш град већ ове јесени подићи споменик Краљу Ујединитељу.

Они који још нису дали свој прилог, моле се да то учине на руке гћице Вукосаве Милаковић, благајнице, учитељске основне школе у Митровици.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *