Објављено је посебно издање часописа Идентитет. Део прихода од часописа биће издвојен за подизање споменика Краљу Петру у Сремској Митровици. Детаљније о свему у наставку текста и на поменутим страницама.

„Поштовани читаоци,

Као што смо најавили у претходном издању, покренули смо посебну едицију која ће излазити паралелно са редовним бројевима нашег часописа.

Стога, имамо част да вам представимо прво посебно издање: „Идентитет 100 година после“ (А4; 100 стр). Овај првенац, враћа нас у судбоносне године Првог светског рата, као и у 1919. годину, када су отпочети мировни споразуми ради дефинисања граница и односа. Те године су изнедриле и епопеју о српским ратницима, о чијим се подвизима може читати у поглављима „Књижевни осврт“ и „Песнички исказ“. Документи су вреднији тим пре што су исписани пером учесника догађаја, те читалац из прве руке може да спозна сву пожртвованост српске војске. Из одабира су изостављена добро позната дела, тако да је предност дата мање познатим, али једнако вредним, писцима и њиховим остварењима. Завршно поглавље, „Тумачења“, посвећено је преиспитивању идентитета, националног пута и националне политике, која је, по многима, гурнута у запећак те 1918. године, а која је данас више него потребна, с обзиром да се и данас над српским народом надвијају разне опсене и странпутице.

Део прихода од овог посебног издања биће издвојен за подизање споменика Краљу Петру Ослободиоцу у Сремској Митровици, те вас стога позивамо да сви заједно узмемо учешћа у овом подухвату како би се и овај прелеп сремски град макар делимично одужио Чика Пери и његовим ратницима. О овој акцији опширније на страници: Петрових 800.

Сва издања нашег часописа можете поручити приватном поруком или путем мејла: identitet.projekat@gmail.com.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *